Superdhokie
Baby informatie

Home

ENTER
Links
Top 5 om goede leerkracht te zijn
Dhokie stekkie -xxx-
Babyfoto's
Baby informatie
Babystuffs
knuffelhoek
GASTENBOEK
Profiel Vicky
Profiel Nathalie
Profiel Tine
Profiel Siel
Profiel Tina
Baby is geboren en het is...

  

 

 

 

 

BABYPAGINA 

 

Babykwaaltjes

Een loopneusje, rode uitslag op de billetjes en geborrel in zijn darmpjes: je baby is nog maar net geboren en onmiddellijk doen zich al allerlei probleempjes voor. Met als gevolg dat je kindje zich niet lekker voelt en meer huilt dan anders. Zelf zit je met je handen in je haar, omdat je niet weet wat je eraan kunt doen. Maar wanhoop niet! Babyinfo heeft de meestvoorkomende babykwaaltjes voor je op een rijtje gezet en vertelt je wat ze inhouden en hoe je er het beste op kunt reageren.

Geboortevlekken

Ongeveer de helft van de babys wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Dit zijn kleine huidaandoeningen die in de meeste gevallen onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de ooievaarsbeet, de aardbeienvlek, de wijnvlek en de mongolenvlek.




 

Huidproblemen

 
De meeste baby's krijgen op een bepaald moment last van huidkwaaltjes die zich manifesteren in de vorm van korstjes, schilfertjes, blaasjes en vlekjes. Om ervoor te zorgen dat je op tijd herkent waar je kindje precies last van heeft, worden hier de meest voorkomende huidproblemen besproken.


 

Koorts

 
 
bij welke lichaamstemperatuur heeft je kindje nu precies koorts? Hoe kun je de koorts het beste opnemen? Moet je een kindje met koorts nu extra warm aankleden of juist de mogelijkheid geven om af te koelen? En wanneer moet je nu precies de dokter bellen? Een antwoord op deze vragen en meer vind je in dit artikel.


 

Krampjes

Als je baby steeds plotseling begint te huilen, de beentjes optrekt, weer strekt en opnieuw optrekt, dan heeft hij waarschijnlijk last van krampjes. Je baby stopt dan telkens even met huilen, om na een poosje weer te beginnen en ook weer met de beentjes te gaan trappelen.


 

Luieruitslag
Luieruitslag is erg vervelend voor je baby. Als zijn huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De darmbacteriën in zijn ontlasting zorgen ervoor dat de klachten erger worden. Luieruitslag is een kwaaltje dat vaak voorkomt en gelukkig goed te behandelen is.


 Oorpijn


Oorpijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van het middenoor. Kinderen tot 6 jaar zijn hier extra gevoelig voor, omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben. Dat is ook de reden dat een middenoorontsteking vaak ontstaat bij kinderen die net een verkoudheid, mazelen of waterpokken hebben gehad.


 

Spugen

 

De meeste baby's geven wel een beetje melk op na de voeding. Wanneer is er nu iets ernstigers aan de hand?


 

Tandjes

Als je baby 5 tot 6 maanden oud is, komen zijn eerste tandjes tevoorschijn. Hoe komt het nu dat doorkomende tandjes klachten veroorzaken? Waar moet je op letten en wat kun je eraan doen? Mag je je baby ook fluor geven? Lees alles over de eerste tandjes van je kindje.


 

Thermometers


Als je baby koorts heeft, kun je op verschillende manieren zijn temperatuur opnemen. De rectale methode is daarbij het meest gangbaar. Maar als je kindje zich daar heftig tegen verzet, kun je tegenwoordig ook gebruikmaken van speciale oorthermometers.


 

Verkoudheid


Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat met name de keel en neus aantast en waarvoor kinderen erg vatbaar zijn. Verkoudheid duurt meestal kort en gaat vanzelf weer over. De belangrijkste klachten zijn een verstopte neus, niesbuien en een waterige afscheiding uit de neus.


 

Verstopping


Als je je baby flesvoeding geeft, kan het zijn dat hij last krijgt van verstopping. Waar merk je dat aan en wat kun je ertegen doen?

Horen, zien en zwijgen?
 

Wat kan je kind ongeveer horen en zeggen?

Hoewel ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkeld zonder dat dat afwijkend hoeft te zijn, is er wel een gemiddelde aan te geven van wat kinderen ongeveer kunnen horen en zeggen.

  • Direct na de geboorte: ook geluiden maken die geen huilen zijn
  • 3 maanden: luisteren, lachen, geluidjes terug maken
  • 6 maanden: gevarieerde geluiden maken, reageren op eigen naam
  • 9 maanden: veel verschillende geluiden maken, zegt dada of baba
  • 12 maanden: brabbelt tegen mensen, zegt eerste woordjes
  • 1 1/2 jaar: zegt zo'n vijf woordjes
  • 2 jaar: maakt twee-woord zinnetjes
  • 3 jaar: maakt drie tot vijf-woord zinnetjes
  • 4 jaar: maakt eenvoudige zinnen.

 

Wat kan je kind ongeveer zien?

  • Direct na de geboorte: licht en donker onderscheiden, kan op 20cm scherp zien
  • 1 maand: ogen fixeren en oogcontact maken
  • 2 maanden: volgt voorwerpen met ogen en hoofd
  • 3 maanden: kijkt naar eigen handen
  • 4 maanden: kan op 25cm scherp zien
  • 5 maanden: het zien met twee ogen tegelijk begint zich te ontwikkelen
  • 6 maanden: de gezichtsscherpte is ongeveer 0,5m
  • 9 maanden: kan diepte zien, onderscheidt vreemden van bekenden.

Voordelen van de fopspeen

Voordelen van de fopspeen

De zuigreflex

Onderzoek heeft de laatste jaren aangetoond dat het zuigen buiten de voeding een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de baby en daarom ook niet ontmoedigd moet worden.

Dit heeft ertoe geleid dat de fopspeen imiddels wereldwijd wordt geadviseerd om aan de dagelijkse zuig-ontspanningsbehoefte van de baby te voldoen.

 

Duimzuigen of fopspenen?

Om te zuigen gebruiken baby's meestal een fopspeen of de eigen vingers. Tot 3 jaar is dit prima, maar daarna kan langdurig zuigen tot een verkeerde kaakontwikkeling leiden. Dit hangt niet alleen af van de frequentie en intensiteit van de zuiggewoonte, maar ook van de periode waarin de baby zuigt.

Het gebruik van een fopspeen wordt sneller afgeleerd dan duimzuigen. Slechts 1% van de kinderen van 3 jaar en ouder gebruikt nog een fopspeen, terwijl maar liefst 19% nog steeds duimzuigt. Duimzuigen kan dus, in tegenstelling tot een fopspeen, schadelijke gevolgen hebben voor kaak- en gebitsontwikkeling.

Een goede fopspeen stimuleert de kaakontwikkeling zelfs, met name de onderste en bovenste kaken.

 

Fopspeen vermidert risico op wiegedood

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wiegedood minder voorkomt bij baby's die een fopspeen gebruiken dan bij zuigelingen die er geen krijgen. Hoe het precies werkt, is nog het onderwerp van diverse studies. Duidelijk is al wel dat de fopspeen op een bepaalde manier moet worden gebruikt.

De beschermende functie van een fopspeen komt vooral tot haar recht bij het in slaap vallen, 's nachts en overdag. Bedenk wel dat een baby eraan gewend raakt. Blijft de speen plotseling weg, dan kan dat onnodige onrust veroorzaken. Een speen moet ook altijd goed schoon zijn. Het is dus verstandig er altijd een paar bij de hand te hebben. De baby de hele dag door een speen geven, is niet goed; dat kan zelfs de spraakontwikkeling belemmeren. Voor de ontwikkeling van het gebid is het goed het speengebruik na de leeftijf van een jaar af te leren.

Borstvoeding of flesvoeding

90 % van alle moeders is in staat om de borst te geven. Jammer genoeg houdt het merendeel te vroeg op, in de veronderstelling geen melk meer te hebben of bang te zijn dat de baby tekort wordt gedaan. Dergelijke onzekerheden zijn in een goed gesprek, met bijvoorbeeld het consultatiebureau, eenvoudig weg te nemen. Steeds meer specialisten bevelen borstvoeding aan, wanneer en zolang het maar kan. Een aanbeveling die meer dan gerechtvaardigd is.

Door de uitgebalanceerde samenstelling is moedermelk de meest natuurlijke en beste voeding voor je baby. Zo bevat moedermelk de eerste weken na de bevalling bepaalde antistoffen tegen kinderziektes.

Het is goed mogelijk dat je, door bepaalde persoonlijke omstandigheden, geen borstvoeding mag, wil of kan geven. Dan is flesvoeding het beste alternatief.

Je kan natuurlijk ook altijd de melk gaan afkolven.

 

Gewichtstoename

Vroeger dacht men dat zwangere vrouwen 'voor twee' moesten eten. Daarna dacht men ineens dat zwangere vrouwen moesten proberen helemaal niet aan te komen tijdens de zwangerschap, omdat ze dat extra gewicht nooit meer kwijt zouden raken.

Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen die te licht zijn waarschijnlijk een verhoogde kans hebben op een baby met een laag geboortegewicht en dat een verantwoorde, geleidelijke gewichtstoename wenselijk is.

Bij elk controlebezoek word je gewogen om te zien of je baby en jijzelf het goed doen: plotseling veel aankomen of veel afvallen kan een teken zijn dat iets niet in orde is. Als je ineens veel aankomt, kan dat op zwangerschapsvergiftiging duiden.

Het schema hieronder laat zien hoe het extra gewicht is opgebouwd. Hoeveel je ook aankomt, je komt ongeveer een kwart van het je totale gewicht aan tussen Week 12 en Week 20, de helft tussen Week 20 en 30 en nog een kwart tussen Week 30 en week 38. Als je gewichtstoename aan het eind ineens omhoogschiet, komt dat waarschijnlijk doordat je vocht vasthoudt.

 

De meeste vrouwen komen ongeveer tussen de 10 à 14 kilo aan en blijven 3 - 6 kilo zwaarder dan voordat ze zwanger werden. Deze cijfers variëren natuurlijk van vrouw tot vrouw. Er zijn geen twee vrouwen gelijk, ook niet wat gewichtstoename betreft.

Die kilo's zijn zo verdeeld:

  • baby: 3 tot 4 kilo
  • placenta: 600 tot 800 gram
  • baarmoeder: 1 kilo
  • borsten: 400 gram
  • vruchtwater: 1 kilo
  • meer bloed: 1,5 kilo
  • extra lichaamsvocht: 1,4 kilo
  • extra lichaamsvet: 3,5 kilo

 

 

Nog een gouden raad: SLANK NIET AF TIJDENS DE ZWANGERSCHAP. je brengt jezelf en de baby eerder schade toe door te weinig te eten dan door te veel te eten.